Srednja škola
SVETOZAR KRSTIĆ - TOZA
29. novembra 10 16203 Vučje
"Sa velikim zadovoljstvom i ushićenjem nađosmo se u ovom carstvu lepote i čarolije – neviđene, netaknute čiste lepote neba, zemlje i vode."

Ovo je o Vučju u knjigu utisaka zapisala turistkinja Branislava Đukić, očarana hidroelektranom „Vučje“ i istoimenim kanjonom sa preko 70 vodopada na reci Vučjanka iznad varoši Vučje. Amerikanac Đžon V. Ring je taj nekrunisani i u Srbiji jedinstveni tehnološki i prirodni park video sličnim očima. "Predivno mesto gde se tehnologija i prelepa priroda sjedinjuju u harmoniji“, zapisao je Amerikanac u podebeloj knjizi utisaka.


- latinska poslovica -

©2013
O Vučju

Nalazi se približno 17 km jugozapadno od grada Leskovca i geografski je centar područja Porečje. Kroz Vučje protiče reka Vučjanka po kojoj je mesto dobilo ime. Na reci Vučjanki, nekoliko kilometara iznad Vučja, nalazi se hidrocentrala iz 1903. godine koja još uvek radi, kao i crkva Svetog Jovana Krstitelja. U blizini Vučja nalaze ostaci srednjovekovnog Zelen-grada i Skobaljić grada.

Vučje ima dom zdravlja, policijsku stanicu, fudbalski klub, karate klub, atletski klub AK „Vučje“... Vučje je i kulturno središte kraja, a u Vučje dolaze mladi iz okolnih mesta da se zabavljaju i druže.
Hidroelektrana Vučje

Hidroelektranu podno kanjona kroz kojeg teče reka Vučjanka podigli su davne 1903. godine leskovački industrijalci, odmah posle one u Užicu, a kasnije su slične, ali manjih kapaciteta, sagrađene još tri u Srbiji. Hidroelektrana Vučje je jedina koja bez prekida i danas proizvodi struju, a njene stare turbine i generatori kao da su juče izašli iz Simensovih fabrika. Objekat leskovačkih vizionara je vremenom dograđivan i ulepšavan u skladu s prirodnim okruženjem, deluje kao da ga je sam Bog spustio s neba i uklopio u stene, vodopade i šumu – komentariše jedan od poslovnih partnera koga je direktor Elektrodistrubucije poveo u obilazak reprezentativnog objekta tog preduzeća.

Nad hidroelektranom se nadvila planina Kukavica s kanjonom od stena i slapova vode. Kanjon, za koga mnogi kažu da je lepši od onoga u Koloradu je visine 1.200 metara. Na njegovom vrhu je ogromna
pristupačna stena Sokolica odakle se po vedrom danu može videti i Niš. Ljudi koji su udarili temelje, pre svega tekstilne industrije u Srbiji, znali sa da iskoriste brzu i u kišnim danima izdašnu Vučjanku, pa su putem kanala sa devet brana, dugog 986 metara, najvećim delom uklesanog u stene, doveli vodu do elektrane. Dok je cela Srbija živela na sveće, Vučjanci i Leskovčani su imali struju, ali samo po jednu sijalicu.